Európai Diáksport Napja

Európai Diáksport Napja

Az Európai Diáksport Napjára Magyarországon idén közel 1500 intézmény regisztrált, köztük a bánokszentgyörgyi Arany János Tagiskola is.

A Magyar Diáksport Szövetség 13 éve hirdette meg először az Európai Diáksport Napját. A kezdeményezés az Unió más országaiban is hamar követőkre talált, így ma már az Európai Sporthét keretén belül kerül megrendezésre. Az eredeti ötletgazdákat dicséri, hogy 2018-ban kontinensünkön kívül, például Chilében és Makaóban szintén több iskola csatlakozott a programhoz. Az Európai Diáksport Napjára Magyarországon idén közel 1500 intézmény regisztrált, köztük a bánokszentgyörgyi Arany János Tagiskola is.

A nevezéssel egy olyan sportnap lebonyolítására vállalkoztunk, ahol minden diák teljesítheti a szimbolikus 2019 méteres futótávot. Mi öt programot hirdettünk meg, melyek közül a gyerekek szabadon választhattak. Ezek során különböző hosszúságú távokat futottak le, melyekből összegyűjtötték a 2019 métert. Az idei Európai Diáksport Napjának kiemelt témája a víz volt, a játékos feladatok ezért a víz tisztaságának megőrzéséhez, a tavak és tengerek élővilágának megóvásához, a megfelelő minőségű ivóvíz fontosságához kapcsolódtak.

Amolyan „nulladik feladatként” megkértük a diákokat, hogy ezen a napon mellőzzék a cukros, szénsavas italokat, és igyanak helyette vizet. Ehhez mindenki tartotta magát: előkerültek a kulacsok, és kiderült, hogy nem csak az üdítőkkel lehet szomjat oltani. A víz végigkísérte a gyerekek napját.

A hullámfutás során az áramlatokhoz hasonlóan, szlalomozva kellett szaladniuk a diákoknak. A „Mentsd meg a halakat!” játék során műanyag darabokat kellett kihalászni a tengert jelképező vödörből, majd azt (futva) elszállítani a szelektív gyűjtőbe. Ezzel az óceánok szennyezettségére szerettük volna felhívni a figyelmet. Az „Egy csepp is számít!” játék alatt minél kevesebb folyadékot kilötykölve kellett eljutni egyik pontról a másikra, miközben arra is fény derült, milyen sok vizet elpazarlunk napjaink során. Hasonló tematikájú volt a „Labrador-áramlás” és a „Golf-áramlat” is.

Az Európai Diáksport Napja sikeresen zárult Bánokszentgyörgyön. A gyerekek szinte észre sem vették, mennyit mozogtak. Kicsik és nagyok, ügyesek és a kevésbé szépen mozgók is egyaránt élvezték a játékokat, jó hangulatban teltek a programok. A vízről is sokat tanultak: ezután biztosan jobban megbecsülik, hogy ha megnyitják a csapot, akkor abból azonnal tiszta, egészséges innivaló folyik. Sportnapunkkal 12 000 Ft-t nyertünk a Magyar Diáksport Szövetség jóvoltából, amiből sporteszközöket szerezhetünk be, és fejleszthetjük iskolánkban a mozgásoktatást.

Kapcsolódó galéria

Európai Diáksport Napja

Pályázatok