Idősek napja

Idősek napja

Bánokszentgyörgyön az Idősek Világnapján, október 1-jén az iskolások részvételével rendeztek műsort a település nyugdíjasainak.

Szeretnünk és tisztelnünk kell az öregeket. Ezt a szüleink már gyerekkorunkban megtanítják nekünk, a hétköznapok során mégis könnyen megfeledkezhetünk róla. Azonban a mai világban egyre fontosabb, hogy megszívleljük ezt a tanácsot, hiszen egyre többen, egyre szebb életkort élnek meg. Fontos, hogy a gyerekek megértsék: úgy kell bánniuk az idősekkel, ahogy szeretnék, hogy majd velük is bánjanak, ha egyszer megöregszenek.

Bánokszentgyörgyön az Idősek Világnapján, október 1-jén az iskolások részvételével rendeztek műsort a település nyugdíjasainak. Rövid színdarabunkkal Mátyás király korába repítettük a nagymamákat és nagypapákat. Az uralkodóról szóló híres rajzfilm dallamára vonultak fel a szereplők, hogy ezt követően előadják az öreg szántóvetőről szóló történetet. A mese főszereplője Mátyás egykori katonája, aki könnyedén válaszolgat a király furfangos kérdéseire. A fiatalurak azonban nem értenek semmit a beszélgetésből. Az öreg hajlandó elmagyarázni nekik a megfejtést néhány aranytallérért cserébe. Kiderül, hogy a király és a szántóvető is előre tudta: az ifjaknak szükségük lesz az öreg eszére…

Fiatalon könnyű lebecsülni az időseket: lassúságnak hinni a megfontoltságot, vagy okoskodásnak a leszűrődött bölcsességet. Azért jó, hogy a gyerekeket bevonjuk az idősek napi rendezvényekbe, mert így csökkenthetjük a generációk közti távolságot. A diákok közelebb kerülhetnek az öregekhez, megtanulják tisztelni őket, és örömmel fogadják a tőlük jövő dicséretet. Az időseknek jólesik, hogy a tanulók gondolnak rájuk, ezután pedig több türelemmel és megértéssel fordulnak majd feléjük.

A bánokszentgyörgyi Idősek Napján az iskolások műsora sikert aratott. A nagyszülők, rokonok, nyugdíjasok örömmel fogadták a köszöntőt. Reméljük, hogy a rendezvény után is megmaradt az idősekben a megbecsültség érzése, a gyerekek pedig nem felejtik el a mese tanulságát, miszerint az öregek bizony sokszor járnak a fiatalok előtt furfangosságban és bölcsességben.

Kapcsolódó galéria

Idősek napja

Pályázatok